Kirken på Vestre Fængsel

Vestre Fængsel og heriblandt også Vestre Fængsels kirke blev bygget af Stadsarkitekt Ludvig Peter Fenger i slutningen af 1800-tallet.

Kirkens indre mål er 20 m lang og 13 m bred og kunne i første omgang rumme 140 klienter. Den var bygget som en "skabskirke" - en i datiden almindelig fængselfkirkekonsturktion - så de indsatte kunne holdes fysisk adskilt fra hinanden. Det betød, at de blev låst inde i hvert sit nummererede skab kun med udsyn fremad mod prædikestol og præst.
Skabene var anbragt amfiteatralt fra gulvplanet i rækker opad til, hvor orglet var anbragt.

I 1960 blev kirken bygget fuldstændigt om. Den amfiteatralske skabsopbygning blev nedrevet og erstattet af faste kirkebænke på et vandret gulv.

I 2002 blev kirken igen gennemrenoveret. Udsmykningen stod kunstneren Peter Bonde for.
Tremmerne blev i den forbindelse fjernet fra vinduerne. Prædikestolen blev fjernet (der prædikes fra gulvet) og fremover skulle der siddes på læderbrikse i klare farver.

Kirken                              Døbefonden  
                                                                

Alteret er tømret op af umalede møbelplader og sat på hjul, så det kan flyttes. Det gælder også for den lyserøde døbefint, som ligner en lille olietønde og som er sat på en fod fra en tidligere kontrostol. I olietønden er kirkens gamle dåbsfad placeret.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selve altertavlen er en stor fladskærm sat på en rund metalstage og på hjul. Til fladskærmen er der tilsluttet en computer, som der under gudstjenesten kan vises forskellige billeder mv.

Udover kirkeinventaret har Peter Bonde udsmykket kirken med tre kolossale lærreder holdt i grønne garver og med fotografiske billeder i bunden.

Derudover er der også ti glasmalerier - fotografiske billeder sandblæst ind i ruderne i de tremmeløse vinduesåbninger.